posláno:
8. August 2006 16:22
Hoši, co to má znamenat?
UHERSKÉ HRADIŠTĚ - Fotbalovému klubu 1. FC Slovácko hrozí skandál nebývalých rozměrů. Maďarský útočník Thomas Sowunmi totiž vedení uherskohradišťského týmu obvinil z toho, že zfalšovalo jeho podpis na smlouvě, kterou následně zaregistrovalo u fotbalového svazu. Šéf představenstva klubu Jan Řezník však jakékoli pochybení odmítá, kauzu tak pravděpodobně rozsoudí až arbitrážní komise Českomoravského fotbalového svazu (ČMFS).
"Sowunmi odmítá hrát za naše mužstvo, neplní si podmínky své smlouvy," tvrdili v minulých týdnech médiím funkcionáři 1. FC Slovácko. Jenže všechno může být jinak. Smlouvu totiž vůči maďarskému fotbalistovi, který na Slovácko přišel vloni na podzim, údajně naopak neplní klub.
A co víc, na ČMFS nechali jeho funkcionáři loni v září zaregistrovat českou verzi kontraktu, na které podle Sowunmiho vyjádření figuruje jeho podpis, ačkoli ji on sám nepodepsal. Pokud by to byla skutečně pravda, hrál maďarský útočník celý rok českou nejvyšší soutěž s neplatnou smlouvou.
"Klub vůči mé osobě neplní závazky, poslední peníze jsem od něj dostal 18. dubna," tvrdí Sowunmi. Takřka čtyři měsíce je prý bez základního platu, Slovácko mu navíc dluží veškeré ve smlouvě garantované prémie: celkově dlužná částka přesahuje sedmnáct tisíc eur. To, že klub hráči dluží peníze, není v Česku tolik neobvyklá záležitost, mnohem závažnější je ale Sowunmiho tvrzení, že vedení Slovácka zfalšovalo jeho podpis na české verzi smlouvy, kterou pak zaregistrovalo u ČMFS.
Redakce Slováckého deníku má kopie obou smluv k dispozici. Na české verzi se oproti anglickému originálu liší nejen podpis Sowunmiho, ale i signatura třetí osoby. Člověk, jemuž patří, si nepřál zveřejnit své jméno, potvrdil ale, že ani jeho podpis pravý není. Autentickým je tak na české verzi kontraktu pouze autogram předsedy představenstva 1. FC Slovácko Jana Řezníka.
"Ano, českou verzi té smlouvy podepsal, o žádném falšování ale nic nevím. Jestli to udělal tehdejší sportovní ředitel pan Baránek, nebo Sowunmiho manažer, to nevím. Už jsem podal trestní oznámení," reagoval včera bez bližšího upřesnění šéf fotbalového Slovácka.
Maďarskému útočníkovi nemůže přijít na jméno. "Když tady nechce hrát, ať táhne. Já už mu nedám ani korunu. Navíc lže, všechno už má zaplacené," dodal Řezník, který jakékoliv pochybení ze strany klubu odmítl.
V anglické a české verzi se ale kromě podpisů liší také některé body, z nichž jeden se dotýká speciální jednorázové prémie pro hráče, další pak opčního práva. A právě uplatnění opce stálo na začátku celé kauzy: Slovácko ji uplatnilo, Sowunmi s tím však nesouhlasil a celý případ předal k Arbitrážní komisi ČMFS.
"První jednání proběhlo 28. července a komise případ odročila. Ty smlouvy, o kterých mluvíte, nebyly minule součástí spisu, komise je uvidí až na druhém jednání. Proto bych nechtěl předjímat její rozhodnutí," reagoval včera sekretář Arbitrážní komise ČMFS Jaroslav Topol.
"Já jsem do toho ČMFS, policii, UEFA či FIFA vůbec nechtěl tahat. Chtěl jsem se v klidu domluvit, teď však již nemám jinou možnost," konstatoval maďarský reprezentant, který je připraven podat trestní oznámení. Další jednání svazové arbitráže je naplánováno na 21. srpna. Hráč věří, že se domůže spravedlnosti. "Chci zrušit smlouvu a doplatit dlužné peníze. Po tom, co jsem byl nucen absolvovat, si neumím představit, že bych tady mohl pokračovat," dodal Sowunmi.
jedině Zlín, možná Slavie
vzkazů:
28
| odkud:
zlín
| registrován od:
4. October 2004 14:06
| poslední návštěva:
12. October 2015 14:30